Costa del Sol

Costa del Sol är en 20 mil lång kuststräcka som du finner i den södra delen av Spanien. Denna bit av regionen andalusiens kustremsa sträcker sig från Nerja i öster till Manilva i väster. De största turistorterna ligger väster om Malaga där kusten i huvudsak består av långa stränder. Medan kustremsan öster om Malaga inte alls har samma massturism och istället består av klippor och småvikar att svalka sig i. Inom hela denna kustremsa finner du bland annat städer som Torre del Mar, Malaga, Torremolinos, Benalmadena, Fuengirola, Marbella, Puerto Banus, San Pedro de Alcantara och Estepona, Mijas, Calahonda, Elviria.      Se gärna vår karta

Málaga är inte någon turistort men det är den enda större staden på solkusten och har ett rikt affärsliv. Här ligger även Solkustens flygplats. Höghastighetståget AVE går mellan Madrid och Malaga med en restid på 3 timmar. I staden finns de två konstmuseerna Museo Picasso Málaga från 2003 och Museo Carmen Thyssen från 2011. Pablo Picasso föddes här och Flamencon har sitt ursprung här.

Marbella är golf och glamour, jetsetliv och kändisar från hela världen. Arkitekturen speglar denna blandning av nytt och gammalt, spanska traditioner och hypermodernt. I Marbella bor inte mindre än 137 olika nationaliteter och det är svårt att känna sig som utlänning. Med sina 16 golfbanor är Marbella den kommun i Spanien med flest golfbanor.

Bild vänster:  Orange Square  i Gamla stan är ett av stadens mest älskade dolda pärlor.

Puerto Banus är en hamn strax utanför Marbella. Hamnen har plats för 915 båtar i olika storlekar. Vid hamnen finns en liten stad med trånga gränder kantade av vita hus med restauranger, caféer och nattklubbar samt varuhuset El Corte Inglés. Här finns även affärer som Dior, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana och Versace. Puerto Banus besöks av drygt 4 000 000 människor varje år. Nattlivet är det största dragplåstret.

Torremolinos  har en 7 km lång kuststräcka. Här är de spanska strandbarerna lite mer chica med stora strandsängar, cocktails, livespelningar och diskotek. Staden har 50 metersbassäng både inomhus och utomhus. Staden har flera attraktioner för barnfamiljer såsom Krokodilparken, Aqualand och Botaniska trädgården. Pendeltåget som avgår till Málaga, flygplatsen, mm, var 20:e minut. Och endast ca 10 minuter med bil till Málaga flygplats.

Benalmádena  är belägen mellan Torremolinos och Fuengirola. Den har södra Spaniens enda isrink. Självklart har även denna stad sin sandstrand och båthamn. Men utöver detta är det uppenbart mycket turistattraktioner i denna stad. Vad sägs om det största buddhistiska templet i västeuropa eller slottet Colomares Castle som är tillägnad Christofer Columbus. Det finns även en 3 km lång linbana samt Tivoli World, Sea Life Benalmádena och Selwo Marina med delfiner.

Mijas Huvudorten heter Mijas Pueblo. Alla platser utanför Mijas Pueblo kallas för Mijas Costa. Mijas har 9 badstränder av olika utseende och storlek utmed kusten. Badort La Cala de Mijas har fått EU: s blå kvalitetsflagga. La Cala Golf Resort & Country Club är Spaniens största golfanläggning. Den enda galoppbana på Costa del Sol ligger här.  Mijas Pueblo är en av Andalusiens berömda vita städer och en stor turistattraktion, känd bl.a. för sin åsnetaxi.

Fuengirola med 60.000 invånare ligger mellan Marbella och Malaga. Med bil ca 30 minuter från Malaga eller Marbella. Fuengirola är centrum för den svenska, norska befolkningen utmed Costa del Sol. Här finns den Svenska skolan, Skandinaviska turistkyrkan mm. Staden har en 8 km strandremsa och är den längsta och vackraste på hela kusten.  Fuengirola har kustens enda djurpark som är belägen mitt i staden.

San Pedro med 35.000 invånare är inte en utpräglad turistort.  En mil väster om Marbella ligger trevliga byn San Pedro de  Alcantara. San Pedro är en liten trevlig pueblo (by på spanska) som växt till sig men fortfarande behållit sin charm. Längs San Pedro:s strandpromenad ligger det fullt med mysiga chiringuitos, som är strand-restauranger. Stränder är breda och hålls mycket rena. San Pedro har historia tillbaka till trehundratalet då det fanns ett romersk bad här.

Estepona med 70 000 invånarna är en populär turistort men med ett mycket lugnare tempo än exempelvis Marbella eller Torremolinos. Endast 40-50 minuter i bil till Málaga flygplats. Estepona har en betydande fiskehamn med dagliga fiskeautioner.  Estepona stad har en fin strandpromenad, mysig småbåtshamn med flera barer och restauranger och marknad varje söndag.  I Estepona ligger äventyrsparken Parque Selwo Aventura.

Torre del Mar Invånare 20.000 (sommartid över 100.000). Torre del Mar lockar många turister, främst spanska.Under sommarmånaderna erbjuder Torre del Mar ett stort utbud av barer och diskotek. Torre del Mar har en strandpromenad som sträcker sig hela vägen (2 km) till småbåtshamnen vid Caleta de Velez. Caleta de Vélez består till stor del av fina villaområden samt fina radhuslänger och lägenheter, vilka ofta har gemensam pool.

Nerja solkustens pärla. Små hus, trånga gränder och nästan helt befriat från hög bebyggelse. Här har inte turismen förstört det genuina. Nerja har 16 kilometer strand. Alla stora vattensporter finns här, bland annat vattenskidor, dykning och segling. Besökare kan hyra en häst och vagn för att utforska dom mest romantiska hörn av staden. Grottorna i Nerja (20000 år gamla) är den mest spektakulär attraktion, som ligger bara tre kilometer från centrum.

Köpa bostad i rätt område.

Dom större turistorterna har alla när och ytterområden samt städer/byar eller områden som ligger emellan eller lite ovanför. Dessa städer/områden är väl lämpade för att bo i utan den pulserande turismen utanför husknuten. Och mao ord mer lagom med folk på banken, livsmedelsaffären osv. Oftast pratar vi här om ett mer normalt boende med kanske en kort biltur/busstur till turistpulsen. Dessa områden har ofta även ett bättre pris på hus och lägenheter.